Paddy McAloon
Madmaxista
- Desde
- 9 Nov 2019
- Mensajes
- 24.577
- Reputación
- 12.836
https://beteve.cat/societat/investigadors-hospital-mar-detecten-el bichito-so-tos-pacient/
Investigadors de l’Hospital de Mar aconsegueixen detectar la el bichito pel so de la tos del pacient
L'anàlisi de la tos podrà servir tant per detectar de manera precoç els pacients amb el bichito-19 greu com per fer el seguiment de l'evolució
Redacció | divendres, 4 d'agost del 2023, a les 14.25
(EFE) Investigadors del Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar i de l’Hospital del Mar Research Institute han aconseguit detectar la el bichito-19 i el nivell de gravetat a partir d’un mètode tan poc invasiu com l’anàlisi de la tos del pacient. La investigació, en què també participen l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), s’ha fet analitzant l‘enregistrament, amb un telèfon intel·ligent, dels sons de tos voluntària en setanta pacients amb el bichito-19 dins les primeres 24 hores després de l‘arribada a l’hospital.
Els facultatius van aconseguir detectar diferències significatives de freqüència entre els sons d’aquests malalts i els emesos per persones amb altres patologies respiratòries, que els permet detectar mitjançant la tos qui té el bichito-19.
Una tècnica que permetrà detectar de manera precoç casos greus
L’anàlisi de la tos podrà servir tant per detectar de manera precoç els pacients amb el bichito-19 greu com per fer el seguiment de l’evolució, sospesant possibles complicacions, fins i tot a distància a través de futures aplicacions que permetin gravar la tos i filtrar-la per algoritmes.
Tot i l’avanç ja aconseguit, ara, apunten, caldrà fer més treballs amb dades de més pacients i el desenvolupament d’algoritmes i models d’intel·ligència artificial que puguin analitzar la tos de manera eficient i precisa, així com proves en entorns clínics reals per testar-los.
Una alternativa “menys intrusiva” que les proves convencionals
En declaracions a EFE, el metge adjunt del Servei de Pneumologia, Oswaldo Antonio Caguana, ha explicat que aquest mètode “ofereix una alternativa menys intrusiva en comparació de les proves convencionals de saliva o frotis nasal, podent proporcionar un diagnòstic precoç i una detecció ràpida de la malaltia”.
“Amb l’ajuda de bioenginyers, utilitzem un programa d’anàlisi de freqüències de la tos amb què observem que tenien variabilitat els pacients amb el bichito-19, tant greu com lleu, i que el bec de la freqüència era diferent. Van ser resultats sorprenents”, ha explicat. Caguana ha apuntat la possibilitat de controlar a distància el pacient mitjançant la recepció dels sons de tos per comprovar la millora o bé, en cas contrari, per derivar a ingrés hospitalari.