Ardilla Roja
Madmaxista
Els treballadors dels bancs catalans, atrapats entre dos focs
Lo mejor son los comentarios que dicen donde pueden los catalanes meter el dinero y jorobar a esos cerdos (las directivas de los bancos, no los empleados se entiende)
Els treballadors dels bancs catalans, atrapats entre dos focs
Els sindicats denuncien que els empleats han hagut de patir la indignació dels clients pel canvi de seu
ALBERT MARTÍN Barcelona Actualitzada el 12/10/2017 00:00
“Quina traïció, què us heu pensat! Si La Caixa és alguna cosa és gràcies a Catalunya, això és un cop baix! Com ens podeu girar l’esquena ara?” Aquests són alguns dels retrets que en els últims dies s’han hagut de sentir els treballadors de les oficines de CaixaBank a Catalunya. Així ho explica Joan Maria Terribas, secretari general de la Federació d’Estalvi de Catalunya, el quart sindicat del primer banc català.
El cert és que la tempesta econòmica desencadenada per l’anunci del Sabadell i CaixaBank que treien les seves seus socials de Catalunya -i que ha anat seguit per la flor i nata de les principals empreses del país- s’ha viscut amb especial virulència a la xarxa d’oficines dels dos bancs. “Els empleats han hagut d’aguantar el xàfec des de dimarts passat”, explica Terribas. “I estan fastiguejats”, afegeix.
Segons diu, dijous passat, quan l’ARA va avançar que CaixaBank negociava amb la Moncloa un decret per canviar de seu sense consultar-ho als accionistes, hi va haver un punt d’inflexió. Abans de llavors els moviments eren per por, però a partir d’aleshores “hi ha hagut clientela que s’ha emprenyat moltíssim”, relata.
Una decisió qüestionada
Segons explica, la situació ha sigut complicada perquè “s’ha establert l’opinió que qui marxa és el hòlding Fainé [Isidre Fainé, president de La Caixa]”. “I si no, per què marxen la Fundació o Criteria? Quin problema tenen?”, es pregunta.
En una cèntrica oficina de Barcelona, una empleada de CaixaBank confirma aquesta situació. Admet que des de dilluns de la setmana passada hi ha hagut molts moviments de retirades d’efectiu i trasllats de diners a oficines de fora de Catalunya. Diu que van tenir “moltíssima feina”, i a la pregunta de si en algun moment es van quedar sense efectiu, respon assentint amb el cap. “Hi va haver clients que retiraven 15.000 euros”, explica aquesta persona, que afegeix que des de dimarts la situació s’ha calmat. Fonts oficials de CaixaBank asseguren que aquest podria ser un cas concret en la seva xarxa de 1.300 oficines a Catalunya, però admeten que “al llarg dels últims dies s’han produït més consultes de clients de les habituals”. A més, insisteixen que no hi ha hagut retirades, “i ni de bon tros significatives”, i que la situació és de normalitat a les oficines.
Una altra font sindical del sector es fixa en la situació que viuen els treballadors de les oficines. “Els toca donar la cara i ser increpats, ho estan passant malament”, explica, i ho aprofita per fer memòria: “Per a molts ja són molts anys durs, en què es van vendre productes complicats, que van generar conflicte, i les plantilles estan molt cremades”.
Aquest sindicalista explica que a CaixaBank en els últims dies han tornat a circular protocols per garantir la seguretat de la plantilla en casos de clients agressius. “Hem demanat instruccions de com s’ha d’actuar”, explica.
Menys abrupta és la situació que pinten al Sabadell. Antoni Alarcón, el representant sindical de la Intersindical-CSC al Banc Sabadell, on és el segon sindicat, rebaixa aquest to: “Hi ha hagut queixes dels clients, però potser menys del que es podria pensar; val a dir que els que treballen a les oficines són discrets i que per damunt de tot la plantilla no veu conseqüències sobre la seva feina”.
Alarcón afegeix que el sindicat està en contra de la decisió d’endur-se la seu social de Catalunya perquè entén que “això és l’estratègia de la por”: “Una opció tàctica d’influir en la població i generar inseguretat, i ho rebutgem”. Al Sabadell, com a CaixaBank, constaten que aquest mateix dimarts la situació a les oficines tornava a normalitzar-se.
En cap dels dos casos donen xifres de quants dipòsits s’han mogut, però creuen que aquest fenomen ha sigut sobretot visible a la banca privada i a les zones frontereres (vegeu l’article adjunt).
Els beneficiats de tot plegat
El BBVA, que agrupa sis antigues caixes catalanes i és el segon banc amb més quota de mercat a Catalunya, ha viscut els canvis de seu del CaixaBank i el Sabadell com una benedicció... a mitges.
Si bé és cert que han atès molts nous clients que hi portaven els diners que tenien en altres entitats, també s’han trobat casos de clients que els demanaven traslladar els seus estalvis a oficines del mateix banc fora de Catalunya. “Dijous i divendres van ser absolutament caòtics”, explica Raquel Puig, secretària general del Sindicat d’Estalvi de Catalunya, majoritari a CatalunyaCaixa. “A part de clients enfadats amb CaixaBank i el Sabadell i de clients que tenien por pels seus estalvis, també n’hi havia d’altres que treien efectiu per si de cas”, diu. Aquesta veu confirma que per aquesta raó també alguns dels caixers del banc a Catalunya es van quedar sense efectiu.
Les xifres, de moment, no concreten la magnitud del moviment de dipòsits previs i posteriors als anuncis de canvis de seu. A les oficines, però, ho han viscut com un veritable daltabaix.
--------------------------------------------------------------------------
Los trabajadores de los bancos catalanes, atrapados entre dos fuegos
Los sindicatos denuncian que los empleados han tenido que sufrir la indignación de los clientes por el cambio de sede
ALBERT MARTÍN Barcelona Actualizada el 12/10/2017 12:00
"¿Qué traición, qué se ha pensado! Si La Caixa es algo es gracias a Cataluña, esto es un golpe bajo! Como nos puede dar la espalda ahora? "Estos son algunos de los reproches que en los últimos días han tenido que oír los trabajadores de las oficinas de CaixaBank en Cataluña. Así lo explica Juan María Terribas, secretario general de la Federación de Ahorro de Cataluña, el cuarto sindicato del primer banco catalán.
Lo cierto es que la tormenta económica desencadenada por el anuncio del Sabadell y CaixaBank que sacaban sus sedes sociales de Cataluña -y que ha ido seguido por la flor y nata de las principales empresas del país- se ha vivido con especial virulencia en la red de oficinas de los dos bancos. "Los empleados han tenido que aguantar el chaparrón desde el pasado martes", explica Terribas. "Y están fastidiados", añade.
Según dice, el pasado jueves, cuando el ARA adelantó que CaixaBank negociaba con la Moncloa un decreto para cambiar de sede sin consultar a los accionistas, hubo un punto de inflexión. Antes de entonces los movimientos eran por miedo, pero a partir de entonces "ha habido clientela que se ha enfadado muchísimo", relata.
Una decisión cuestionada
Según explica, la situación ha sido complicada porque "se ha establecido la opinión que quien marcha es el holding Fainé [Isidro Fainé, presidente de La Caixa]". "Y si no, ¿por qué se van la Fundación o Criteria? ¿Qué problema tienen? ", Se pregunta.
En una céntrica oficina de Barcelona, una empleada de CaixaBank confirma esta situación. Admite que desde el lunes de la semana pasada ha habido muchos movimientos de retiradas de efectivo y tras*ferencias de dinero a oficinas de fuera de Cataluña. Dice que tuvieron "muchísimo trabajo", y a la pregunta de si en algún momento se quedaron sin efectivo, responde asintiendo con la cabeza. "Hubo clientes que retiraban 15.000 euros", explica esta persona, que añade que desde el martes la situación se ha calmado. Fuentes oficiales de CaixaBank aseguran que este podría ser un caso concreto en su red de 1.300 oficinas en Cataluña, pero admiten que "en los últimos días se han producido más consultas de clientes de las habituales". Además, insisten en que no ha habido retiradas, "y ni mucho menos significativas", y que la situación es de normalidad en las oficinas.
Otra fuente sindical del sector se fija en la situación que viven los trabajadores de las oficinas. "Los toca dar la cara y ser increpados, lo están pasando mal", explica, y lo aprovecha para hacer memoria: "Para muchos ya son muchos años duros, en los que se vendieron productos complicados, que generaron conflicto, y las plantillas están muy quemadas ".
Este sindicalista explica que a CaixaBank en los últimos días han vuelto a circular protocolos para garantizar la seguridad de la plantilla en casos de clientes agresivos. "Hemos pedido instrucciones de cómo actuar", explica.
Menos abrupta es la situación que pintan al Sabadell. Antoni Alarcón, el representante sindical de la Intersindical-CSC al Banco Sabadell, donde es el segundo sindicato, rebaja este tono: "Ha habido quejas de los clientes, pero quizás menos de lo que se podría pensar; vale decir que los que trabajan en las oficinas son discretos y que por encima de todo la plantilla no ve consecuencias sobre su trabajo ".
Alarcón añade que el sindicato está en contra de la decisión de llevarse la sede social de Cataluña porque entiende que "esto es la estrategia del miedo": "Una opción táctica de influir en la población y generar inseguridad, y lo rechazamos ". Al Sabadell, como CaixaBank, constatan que este mismo martes la situación en las oficinas volvía a normalizarse.
En ninguno de los dos casos dan cifras de cuántos depósitos se han movido, pero creen que este fenómeno ha sido sobre todo visible en la banca privada y en las zonas fronterizas (véase el artículo adjunto).
Los beneficiados de todo
El BBVA, que agrupa seis antiguas cajas catalanas y es el segundo banco con mayor cuota de mercado en Cataluña, ha vivido los cambios de sede del CaixaBank y el Sabadell como una bendición ... a medias.
Si bien es cierto que han dado muchos nuevos clientes que llevaban el dinero que tenían en otras entidades, también se han encontrado casos de clientes que les pedían trasladar sus ahorros a oficinas del mismo banco fuera de Cataluña. "Jueves y viernes fueron absolutamente caóticos", explica Raquel Puig, secretaria general del Sindicato de Empleados de Cajas, mayoritario en CatalunyaCaixa. "Aparte de clientes enfadados con CaixaBank y el Sabadell y de clientes que tenían miedo por sus ahorros, también había otros que sacaban efectivo por si acaso", dice. Esta voz confirma que por esta razón también algunos de los cajeros del banco en Cataluña se quedaron sin efectivo.
Las cifras, de momento, no concretan la magnitud del movimiento de depósitos previos y posteriores a los anuncios de cambios de sede. En las oficinas, sin embargo, lo han vivido como un verdadero descalabro.
Lo mejor son los comentarios que dicen donde pueden los catalanes meter el dinero y jorobar a esos cerdos (las directivas de los bancos, no los empleados se entiende)
Llista de coses a fer la setmana vinent:
-canviar comptes de La Caixa i Banc Sabadell a banca ètica (Caixa d'Enginyers, bancaetica.cat)
-canvi de Movistar/Vodafone a parlem.com
-canvi d'Endesa/Iberdrola a somenergia.coop o factorenergia.com
-canvi de Gas Natural a catgas.cat o factorenergia.com
-anar sempre a comprar a Bonpreu Esclat, Nostrum i Ametller Origen
-fer benzina a Bonpreu Esclat o PetroCat
Aconseguir 5 amics que també ho vulguin fer. Passa-ho!
--------------------------------------------------------------------------
Lista de cosas a hacer la próxima semana:
-cambiar cuentas de La Caixa y Banco Sabadell en banca ética (Caja de Ingenieros, bancaetica.cat)
-cambio de Movistar / Vodafone a parlem.com
-cambio de Endesa / Iberdrola a somenergia.coop o factorenergia.com
-cambio de Gas Natural a catgas.cat o factorenergia.com
-ir siempre a comprar a Bonpreu Esclat, Nostrum y Almendro Origen
-hacer gasolina a Bonpreu Esclat o PETROCAT
Conseguir 5 amigos que también quieran hacerlo. Pásalo!